Allmänt om hundar

Hundar brukar ofta kallas för människans bästa vän, och det är kanske inte så konstigt. De har nämligen länge levt sida vid sida och hundar och människor har haft stor nytta av varandra genom åren. Förutom att vi människor har hjälpt hundar att säkerställa föda och överlevnad så har de hjälpt oss med sitt otroliga luktsinne och sin snabbhet. Människan och hunden kompletterar helt enkelt varandra väldigt bra och kanske är sammankopplingen mellan människa och hund det som har gjort våra arter så framgångsrika.

Från början är hundar vargar som blivit så kallat domesticerade, alltså anpassade till människan. Därför finns det en mängd olika hundraser som har avlats fram sedan hundarna domesticerades och dessa raser bestäms idag utifrån särskilda rasstandarder. Det finns en hel vetenskap och lära som enbart riktar in sig på hundar vilket kallas för kynologi.

Beroende på vad en hund har för kön så kallas de för tik eller hund, där tik är en hund av honkön och hund är en hund av hankön. Idag brukar dock beteckningen hund innefatta bägge könen. Avkomman till hundarna, alltså dess barn kallas för valpar och det är redan i detta stadie en hund brukar köpas av en ny familj och uppfostras.

Hundar äter det mesta och ses som allätare. De kan alltså anpassa sig till olika sorters kost trots att de härstammar från vargar som i mångt och mycket är köttätare. Hundar har då de levt tillsammans med människan bland annat utvecklat en tolerans för stärkelse, alltså mat som innefattar bland annat spannmål vilket är en bidragande faktor. Detta har varit bidragande för domesticerade hundars överlevnad genom åren.

Hundar används förutom som sällskapsdjur också som hjälp vid en mängd olika mänskliga aktiviteter såsom jakt och spårning. Dessutom kan de användas för att hjälpa blinda människor när de ska ut och gå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *