Att skaffa hund

Det finns många som drömmer om och längtar efter att skaffa sig en helt egen hund till familjen eller till sig själv. Man vill kanske ha en extra medlem i familjen och ha någon som bidrar med lustiga utspel och helt enkelt är en lekfull kamrat. Man bör inte skaffa hund endast för att “komma i form” eller liknande eftersom man måste tänka på att hunden kommer att leva under många år. Därför ska man undvika att skaffa hund utifrån enstaka impulsiva anledningar som kanske inte håller i sig under längre tid. Att skaffa hund innebär en väldigt stor anpassning och kräver mycket tid och det kan lite grann jämföras med att skaffa barn.

Det första man kanske bör tänka på är vad man vill ha för sorts hundras. Är man en aktiv människa som gillar långa promenader och att hålla igång bör man skaffa en hundras som gillar just det och är man en mer bekväm människa som gillar att ta det lugnt bör man skaffa en hund som är bättre anpassad till just det.

Dessutom finns det många ekonomiska aspekter att tänka på när man skaffar hund. Förutom att det kostar pengar att ge hunden mat varje dag så tillkommer även andra utgifter i form av vaccinering och hundkurser bland annat. Man bör se över om man verkligen kommer att ha råd att ha en hund innan man skaffar den.

Dessutom bör man se till så att man har tid. En vuxen hund ska i regel inte vara ensam mer än åtta timmar under en dag och i början när hunden fortfarande är valp behöver den uppmärksamhet i stort sett hela tiden. Man behöver alltså gärna ha ett jobb där man kan jobba mycket hemifrån eller liknande och se till att man har tiden som krävs för att uppfostra och ta hand om hunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *