Hundar och förbud

Det finns hundraser som lämpar sig mindre som sällskapshundar och som kan uppfattas som skrämmande på gatan. I många länder har man till och med förbjudit vissa sorters hundraser eftersom vissa av dem räknas som särskilt farliga och oberäkneliga för allmänheten. Det är främst så kallade kamphundar som innefattas av förbuden, men även vissa blandningar av hundar har kommit att förbjudas där ibland varg eller andra förbjudna raser förekommer.

En av andledningarna till att förbuden har uppstått i vissa länder är att det i vissa miljöer blev populärt att ta fram och avla kamphundar som sedermera användes för illegal vadslagning under tävlingar där hundarna slogs på liv och död mot varandra. Denna kamphundsmiljö uppstod i USA men har därefter spritt sig till stora delar av världen.

Kamphundar har avlats fram och tränats med syftet att de ska slåss och utkämpa fighter mot andra hundar eller mot andra djur eller människor. Den kanske mest kända kamphunden är pitbull som är en vanlig hund att använda i många kriminella kretsar som beskydd eller som ett slags vapen. Det är förbjudet att avla fram hundar enbart för detta ändamål men redan existerande raser som pitbulls är inte olagliga i Sverige men är olagliga i många andra delar av världen. I vissa länder har man istället infört lagar som innebär att kamphundar måste ha munkorg på sig när de vistas utomhus för att på så sätt inte ha möjlighet att bita förbipasserande och andra.

Kamphundar kan användas som sällskapshund men har i vissa fall visat sig ha instinkter som inte överensstämmer med hur en hund vanligtvis ska uppföra sig. Det har bland annat inträffat att en hund i flera år har uppfört sig och varit hur snäll och skötsam som helst för att i nästa ögonblick av instinkt attackera sin ägare eller andra människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *